Nizozemski trash/death metal veterani Pestilence nastupit će u utorak 29. travnja u zagrebačkoj Tvornice kulture u sklopu "Pest Over Europe 2014" turneje, na kojoj promoviraju aktualni album "Obsideo".

Pestilence dolaze iz Nizozemske, osnovani su sredinom 1986. godine i zapoćeli su svoju karijeru kao thrash metal bend pod utjecajem ranih radova Sepulture. U sastavu; Patrick Mameli (gitara, vokal), Randy Meinhard (gitara), Martin van Drunen (bas, vokal) i Marco Foddis (bubnjevi) su 1987. godine su snimili dva demo materijala nakon ćega ih je primjetio prestižni metal izdavač Roadrunner Records. 1988. Godine objavljuju debi album „Malleus Maleficarum“ na kojem rafiniraju svoj pristup thrash metalu.

Sa novopridošlim gitaristom Patrick Uterwijkom 1989. godine Pestilence objavljuju svoj drugi album, sa kojim skreću prema death metalu, glazbeno postaju „teži“, a vokalno se Martin van Drunen odmaknuo od čistih vokala u korist „growl“ vokala. Sa novim albumom Pestilence postižu zapažen uspjeh na međunarodnoj, tada rastučoj, death metal sceni te stjeću velik broj fanova.

1991. ponovno suočavaju sa izazovom promjene članstva u svojim redovima, naime iz benda odlazi basist i pjevač Martin van Drunen, a dolazi Tony Choy koji je u to vrijem svirao u tehničkom death metal bendu Cynic iz Floride, dok gitarist Patrick Mameli preuzima lead vokale. U toj postavi snimaju treći album „Testimony Of The Ancients“ koji je rezultirao najzrelijim i najuspješnijim izdanjem Pestilencea do tada.

Pošto je Tony Choy bio samo privremena zamjena, a pored toga se morao vratiti u Floridu su Pestilence morali potražiti novog basistu. Izbor je pao na talentiranog Jeroen Paul Thesselinga.

Tijekom godina, članovi Pestilence su se bavili i drugim oblicima glazbe, prvenstveno jazz fusionom koji su zatim uspješno spajali sa metalom u Pestilenceu. Četvrti album „Spheres“ je objavljen 1993. godine i ponovno je pomak u glazbenom smislu, ovoga puta prema progresive metalu, sa sve više prisutnim jazz fusion elementima te gitarskim sinthevima koji se protežu kroz cijeli album.

Popularnost Pestilencea je rasla sa objavljivanjem svakog albuma, no na žalost zbog tenzije između članova bend je jednoglasno odlučilo da prestanu sa radom zbog osjećaja da su postigli svoj kreativni vrhunac.

1994. godine je Roadrunner Records objavio posthuni „best of“ album „Mind Reflections“ koji sadrži pjesme sa svih četiri albuma plus pjesmu "Hatred Within" koja je objavljena samo na kompilacijskom albumu „Teutonic Invasion Part II“ i šest live snimaka sa njihovog nastupa na „Dynamo Open Air Festivalu“ iz 1992.

1998. godine Roadrunner Records ponovno objavljuje debi album „Malleus Maleficarum“ koji prvobitno nikad nije službeno objavljen u Europi, a reizdanje sadrži i demo snimke iz 1986. i 1987. godine.

Dugo razdoblje neaktivnosti završilo je u siječnju 2008, kada pjevač i gitarist Patrick Mameli izjavljuje da su Pestilence ponovo aktivni. Povratnički „line-up“ su činili; Mameli vokal i gitara, Tony Choy na basu i Peter Wildoer na bubnjevima. Mameli tada izjavljuje: „Nije to obično ponovno okupljanje, jer ne želim svirati sa bilo kime iz starih postava benda, osim sa Tony Choyom, naravno! Ja ne želim gledati natrag u prošlost i odbijam svirati sa ljudima koji nisu na istoj glazbenoj razini kao i ja. Prvenstveni razlog zašto sam donio odluku ponovo okupiti Pestilence je zbog konstantnog traženja fanova da se ponovo okupimo. Kao što znate, ja sam uvijek bio pokretačka sila Pestilencea, pisao svu glazbu, tako da mogu reći : ja ću vratiti Pestilence u život! I to više „tech“ i brutalnije nego ikad prije.“

2009. godine Pestilence s producentom Danski Jacob Hansenom snimaju novi album „Resurrection Macabre“ na kojem se pored novog materijala naleze ponovno snimljene pjesme "Chemo Therapy" sa albuma „Malleus Maleficarum“, "Out of the Body" sa „Consuming Impulse“, i "Lost Souls" sa „Testimony of the Ancients“.

No, promjene članstva se dalje nastavljaju, prvo u bend ponovo dolazi Patrick Uterwijk kao drugi gitarist, a u listopadu 2009. godine se nakon petnaest godina u bend vrača Jeroen Paul Thesseling koji zamjenjuje Tony Choy na bas poziciji.

U ožujku 2010. Pestilence odlaze na prvu američku turneju nakon 16 godina, a u travnju 2011. objavljuju novi album "Doctrine".

2012. godine Jeroen Paul Thesseling i Yuma van Eekelen napuštaju Pestilence, a u bend dolaze George Maier na bas poziciju i David Haley na bubnjeve sa kojima Pestilence snimaju svoj posljednji album „Obsideo“ koji je objavljen 21. listopada 2013. za Candelight Records. Sve pjesme kao i produkciju podpisuje sam Patrick Mameli kao i tekstove za koje kaže da su „priča o putovanju ljudske duše“.

Pestilence će nastupit u utorak 29. travnja u zagrebačkoj Tvornice kulture u sklopu "Pest Over Europe 2014" turneje, na kojoj promoviraju aktualni album "Obsideo". Sa njima dolaze još dva vrlo zanimljiva imena iz svijeta metala; black metalci Seth, jedan od najpopularnijih francuskih metal bendova, koji se nakon raspada 2005. ponovno okupio i objavio povratnički album "The Howling Spirit" i britanski death metalci Ancient Ascendant koji promoviraju svoj novi album „Echoes and Cinder“.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati a cijena ulaznice iznosi 150 kuna u pretprodaji, te 170 kuna na ulazu dvorane na dan koncerta. Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shop - Tratinska 18, Kloto - Masarykova 14, Dancing Bear - Gundulićeva 7, Dallas Music Shop -Tkalčićeva 7, Octopus Piercing Studio - Gundulićeva 37 u Zagrebu, te u Dallas Music Shopovima - Rijeka - Splitska 2A, Zadar - Široka ulica 2, Šibenik - Kralja Tomislava 4 i Split - Narodni Trg 14, na www.ticket4you.org i na www.eventim.hr. Rezervacije: rezervacije@twilight-mag.net (napisati ime i prezime, Pestilence pod subject (max 2 ulaznice na 1 ime) ).

Pestilence - Devouring Frenzy
http://www.youtube.com/watch?v=j0AOaCNXygA

Seth - Scars Born from Bleeding Stars
http://www.youtube.com/watch?v=n-jLIfLODvA

Ancient Ascendant - Driven by the Dark
http://www.youtube.com/watch?v=vwdcKWiFCnE

Comments: