ŠVEDSKI METAL VIKINZI AMON AMARTH DOLAZE 5. SVIBNJA U ZAGREBAČKU TVORNICU KULTURE

Švedski melodic death metal kolosi Amon Amarth stižu u Hrvatsku u sklopu svoje „Deceiver of The Gods“ turneje nazvane po aktualnom albumu, tri godine nakon više nego dojmljivog nastupa u zagrebačkom klubu Boogaloo. Koncert će se održati u ponedjeljak 5. svibnja u zagrebačkoj dvorani Tvornica Kulture, a kao predgrupe će nastupiti češki death metalci Hypnos i zabočki black 'n' rolleri Manheim.

Amon Amarth dolaze iz grada Tumba u Švedskoj, a svoju karijeru započinju 1988. pod imenom Scum. Bend je osnovao Paul "Themgoroth" Mäkitalo koji je došao iz poznatog black metal benda Dark Funneral. Scum je djelovao u tadašnjoj švedskoj grindcore sceni sve do 1992. godine kada u bend dolazi novi pjevač Johan Hegg. Tada su se odlučili početi koristiti nordijske mitološke teme u svojim pjesmama i odabiru image Vikinga, pa tako i samo ime benda Scum mijenjaju u Amon Amarth, prema imenu vulkana u Tolkienovoj trilogiji „Gospodar prstenova“. 1994. samostalno objavljuju svoje prvo izdanje pod nazivom „The Arrival of the Fimbul Winter“ ali samo u tisuću primjeraka. 1996. sa već pozamašnom bazom fanova i lokalnim kultnim statusom objavljuju za Pulverised Records mini CD „Sorrow Throughout the Nine Worlds“ čijih se šest tisuća komada ubrzo rasprodalo. Nakon šest godina plovidba po skandinavskoj underground sceni Amon Amarth potpisuju ugovor sa poznatom metal izdavačkom kućom „Metal Blade“, za koju 1998. objavljuju debitantski studijski album „Once Sent from the Golden Hall“ sa kojim započinje njihovo putovanje ka svjetskom uspjehu.
S gotovo nestvarno finim osjećajem za uravnoteženjem death metal growl vokala i brzih, snažnih bubnjarskih ritmova u kombinaciji sa zavodljivim ali britkim i upečatljivim gitarskim melodija, Amon Amarth je vrlo brzo stekao veliki ugled među šarolikom metal populacijom u čemu im je puno pomogao i njihov Vikinški image koji stvara uz snažnu ritmičku glazbenu mašinu potpun vizualni doživljaj.

Drugi album „The Avenger“ koji je objavljen 1999. godine logičan je nastavak prvog albuma, pa tako i nastavak Amon Amrthovog puta ka uspjehu. Slijede albumi „The Crusher“ (2001), „Versus The World“ (2002) i „Fate of Norns“ (2004) koji donose mračniji, ali i melodičniji zvuk. To su godine strelovitog uspona Amon Amartha, čija se popularnost širila poput zaraze na svjetske paralele i meridijane. Zahvaljujući, uza sve ostalo, i sjajnim, močnim, energičnim i spontanim nastupima uživo, u kojima se osjeća glazbena kompetentnost, strast i odanost publici, Amon Amarth postaju rado viđeni gosti u klubovima i dvoranama, ali i na „open air“ festivalima, na kojima uglavnom sviraju kao headlineri.

Sa albumom „With Oden On Our Side“ koji je objavljen 2006. godine Amon Amarth dolaze na prestižnu američku Billboardovu ljestvicu što im pomaže u proboju na američko tržište koje je moralo 'položiti oružje' pred naletima švedskih vikinga. Iduća tri albuma, „Twilight of The Thunder God“ (2008), na kojem su gostovali Lars Göran Petrov iz Entombed, Roope Latvala iz Children of Bodom i cello metal band Apocalyptica, „Surtur Rising“ (2011) i „Deceiver of The Gods“ (2013), potvrđuju kompozitorski kontinuitet, uvjerljivost i dosljednost, te se popularnost benda širi i na dotad, neistražena područja. Amon Amarth su stvorili svoj prepoznatljiv i unikatni sound koji se prepoznaje na prvu, a što je veliki adut Amon Amartha jer njihove mitološke vikinške priče postaju još uvjerljivije sa močnom mantrajučom ritmičkom podlogom. Pored toga nijedan bend nije uspio napraviti tako dobru fuziju teških i mračnih death metal tonova i svjetlije heavy metal himničnosti. Njihovi nastupi u živo, koji uvijek imaju detaljno dorađenu scenografiju i kostimografiju, do toga da na pozornici stoji stara vikinška galija, dok samom scenom prednjači karizmatičan vikinški izgled frontmena Johana Hegga, stvara sa močnom glazbom nezaboravan doživljaj.

Češki death metalci Hypnos, osnovani su 1999. godine u gradiću Uherské Hradiště. Hypnos je ekspresno izrastao u jednog od vodećih ekstremnih bendova Češke, ali i regije prije svega zahvaljujući svojim albumima “In Blood We Trust” (2000) i “The Revenge Ride” (2001), objavljenima za tadašnjeg diskografskog giganta ekstremne glazbe; Morbid Records, ali i beskompromisnim i tehnički uvjerljivim nastupima uživo. U nadolazećim godinama, Hypnos je održao preko 250 koncerata, nastupajući s brojnim velikim imenima scene poput Vader, Pungent Stench, Immolation, Malevolent Creation, Behemoth, Enslaved, The Crown, Dying Fetus…. Treći album “Rabble Mänifesto“ objavljen je 2005. Godine nakon čega usljeđuje duža pauza nedjelovanja benda. 2012. godine izlazi četvrti, još uvijek aktualni album „Heretic Commando – Rise of The New Antikrist“ sa kojim je Hypnos pokazao da nije odstupio od svojih korijena, što je potvrdila i kritika, turneja sa Amon Amarth dokaz je da im usprkos dužem izbivanju, slava nije iščeznula.

Manheim je black 'n' roll kvartet iz Zaboka, osnovan 2007. godine i slovi za jedan od unikatnijih bendova hrvatske scene. Početkom 2012. godine nastupju na Niflheim Festivalu, u Stuttgartu, a 2013. godine objavljuju debitantski album “Nihil” za Eternal Sound Records.

Koncert će se održati u ponedjljak 5. svibnja u zagrebačkoj dvorani Tvornica Kulture s početkom u 20 sati. Cijena ulaznice iznosi 170 kn u pretprodaji, dok će na ulazu ulaznice koštati 200 kn.

Comments: