Rade Šerbdžija je zagotovo eden izmed najbolj iskanih stranskih igralcev v Hollywoodu, ki veliko snema, a malo koncertira, zato je vsak njegov koncert še toliko večja poslastica za vse ljubitelje dobre glasbe in izjemne interpretacije. Po lanskem razprodanem koncertu v Cankarjevem domu, kjer ga publika kar tri ure ni spustila z odra, se je mednarodno priznani vsestranski izvajalec, igralec, režiser, pisec in poet odločil, da Slovencem pričara še en nepozaben božič, s posebnim koncertom. Z velikim umetnikom bodo oder delili vrhunski glasbeniki Zapadni kolodvor, poseben gost večera pa bo Vlatko Stefanovski. Šerbedžija se bo v petju, recitiranju in v izjemnih vložkih, polnih anekdot, dotaknil vseh ključnih točk svoje uspešne poti, in vse to ob romantični spremljavi dveh kitar, violine, harmonike in kontrabasa.

 

Vsestransko priznani in cenjeni umetnik, ki je do zadnjega kotička napolnil tudi angleško Kraljevo Albertovo dvorano, o ponovnem obisku Slovenije pravi: »Glede na to, da bo to eden izmed mojih redkih obiskov koncertnega odra v Sloveniji, se druženja s publiko zelo veselim. Lansko leto me je pospremila s stoječimi ovacijami in mi dala toliko topline, da tega ne bom nikoli pozabil. Čutim se dolžnega, da jo tudi letos objamem s svojo glasbo ob božiču in da skupaj proslavimo ta čarobni praznik.«

 

Letošnji koncert bo po besedah Šerbedžije nekaj posebnega. Slišati bo nekaj etna, starogradske pesmi, romske balade, zimzelene pesmi, že skorajda ponarodele šansone in tudi nekaj poezije. Tokrat pa bo za posebno razpoloženje poleg Zapadnega kolodvora poskrbel tudi makedonski virtuoz Vlatko Stefanovski, za katerim je dolgoletna uspešna pot. Oder je delil že z izjemnimi izvajalci, med njimi tudi s Simple Minds.

Rade Šerbedžija je zagotovo ena najpomembnejših osebnosti »jugoslovanske« kinematografije in kulturnega prostora nekdanje skupne dežele nasploh. Šerbedžija je znan po svoji poeziji in kar štirih izdanih albumih. Velikega poeta in glasbenika bodo na odru spremljali Zapadni kolodvor (West rail station), band, ki je sestavljen iz vrhunskih glasbenikov, kot so: Ranko Purić - Campi, Danilo Šerbedžija in Mario Igrec, kitara; Pere Ištvančić, Nenad Jura Vrandečić, kontrabas; Antun Stašić, violina; Marjan Krajna, harmonika; in menedžer Amir Bahtijarević.

Najljubši igralec pokojnega Miroslava Krleže, katerega klobuk je nasledil in ga nosi kot največjo relikvijo, je delal z velikimi režiserji, kot so Stanley Kubrick, Philip Noyse, Clint Eastwood in John Woo. Občudovali smo ga lahko v filmih, kot so: Mission Impossible 2, Stigmata, Mighty Joe Young ...

Comments: