Jedan od najvećih rock gitarista u glazbenoj povijesti Joseph Joe 'Satch' Satriani se nakon sedam godina vraća u Hrvatsku. Poseban klubski koncert u sklopu turneje „World Tour 2013“, na kojoj će na ovoj turneji predstaviti svoj novi dvd „Sachurated – Live in Montreal“ (Epic / Menart) kao i svoj novi, četrnaesti studijski album čiji je izlazak najavljen za proljeće, održat će se u srijedu 22. svibnja 2013. zagrebačkoj Tvornici kulture.

Joe Satriani je jednako cijenjen među publikom i medijima, a posebno u krugu kolega, od kojih neki, poput Stevea Vaia, Kirka Hammeta (Metallica) ili Alexa Skolnicka (Testament), upravo njemu dobrim dijelom mogu zahvaliti za svoje gitarističke vještine jer su bili njegovi učenici.

Satrianijevi utjecaji su Jimiju Hendrix, s kojim je bio posebno inspiriran, te JimmyuPageu i Jeff Beck, čije su ga vještine impresionirale još kao dječaka, te se 1970., u dobi od 14 godina, ozbiljno odlučio posvetiti sviranju gitare. Zatim studira sa jazz majstorima, gitaristom Billyem Bauerom, te pijanistom i skladateljom Lennijem Tristanom, koji je zbog svog tehnički zahtjevnog sviranja imao jak utjecaj na Joea. Krajem sedamdesetih Joe postaje i učitelj gitare, a njegovu su 'školu' prošle mnoge face rock'n'rola.

1984. je za svoju diskografsku kuću Rubina Records, objavio debi EP „Joe Satriani“, a 1986. prvi album „Not of This Earth“, kojeg je sam financirao, a u tome mu je pomogao bivši učenik Steve Vai. 1987. Sa drugim albumom „Surfing with the Alien“ postiže ogroman uspjeh. Album je prodan u više od milijun primjeraka, a kroz kombinaciju hard rock, rock, blues i jazz numera pokazao je svoju nadarenost u simbiozi skladateljstva, sviranja i produkcije. Pjesme „Crushing Day" i "Always with Me, Always with You“ su postale instrumentalni klasici.

1988. Joe svira turneju sa Mickom Jaggerom i svira na albumu „Imaginos“ grupe Blue Öyster Cult. 1989. objavljuje još jedan uspješan album, „Flying in a Blue Dream“ koji uključuje nekoliko numera sa Joeovim pjevanjem. 1990. Ibanez izdaje gitaru s njegovim potpisom, „Joe Satriani Series“, a tvrtka 'Peavey JSX' pojačalo, također sa njegovim potpisom.

U devedesetima je objavio četiri studijska albuma, odsvirao brojne koncerte, svirao na albumima Alice Coopera i Spinal Tapa, dobivao nova priznanja za svoj rad, a 1993. umjesto Ritchiea Blackmorea nastupao sa Deep Purpleom na japanskoj i europskoj turneji, no zbog solo karijere odbija ponudu da postane stalni član benda.

1996. sa Steve Vaiom osniva 'all-star' sastav G3, u kojem ih na turnejama prate 'high-class' gitaristi poput Eric Johnsona i John Petruccia (Dream Theater), Yngwie Malmsteena, Robert Frippa (King Crimson), Paul Gilberta (Mr. Big), Steve Morsea (Deep Purple), Steve Lukathera (Toto), Uli Jon Rotha (Scorpions), Brian Maya (Queen), Billy Gibbonsa (ZZ Top), Eric Sardinasa i drugih.

1999. objavljuje eksperimentalni, electro album „Engines of Creation“, na kojem je većina pjesama programirana i odsvirana na sintesajzerima. Slijedi pet studijskih albuma zaključno sa „Black Swans and Wormhole Wizards“ 2010., te četiri live albuma. Uz to je 2009. sa ex-Van Halen duom Sammy Hagar/Michael Anthony i bubnjarom Red Hot Chili Peppersa Chadom Smithom oformio super-grupu Chickenfoot, koja je objavila dva hvaljena albuma, „Chickenfoot“ (2009) i „Chickenfoot III“ (2011), odradila neke zapažene koncertne nastupe na američkoj turneji i na europskim festivalima.

2012.izlazi live cd, dvd i bluray „Sachurated – Live in Montreal“ (Epic / Menart) čiju režiju potpisuju Pierre i Francois Lamoreoux. To je prvi 3D koncert snimljen sa Dolby 7,1 surround zvukom. Snimljen je u Metropolis kazalištu u Montrealu u Kanadi 12. prosinca 2010. u sklopu turneje „Wormhole Tour“.

Joea Satrianija mnogi opisuju kao istinskog virtuoza, gitaristu sa daleko najboljom tehnikom sviranja, posebnost su mu solaže po jednoj žici, a u mnogim je izborima redovito proglašavan jednim od najboljih rock gitarista svih vremena. Publiku posebno impresionira lakoća i preciznost njegova sviranja, u kojem je spojio standarde koje su postavili glazbenici koji su na njega imali najveći utjecaj sa modernim stilom u koji je ugradio osobne vizije. U svojoj karijeri je osvojio veliki broj nagrada, petnaest je puta nominiran za nagradu Grammy i prodao je više od deset milijuna nosača zvuka.

Izlazak novog, četrnaestog studijskog aluma koji se zove "Unstoppable Monumentu" je najavlejn za 7. svibnjana kojem se nalazi 11 novih pjesama. O novom materijalu Joe kaže; „svaka pjesma ide u različitom pravcu i dotiče različite glazbene utjecaje“. Satriani je oformio i novi studijski bend. Kako kaže, želja mu je da ‘podigne razinu energije’ na sessionima i dozvoli svakom sviraču da se više individualno izrazi u njegovoj glazbi.
Album su odsvirali Mike Keneally iz rupe Dethklokna klavijaturama, Chris Chaney iz Janes Addiction na basu i na bubnjevima Vinnie Colaiuta koji svira sa Stingom i Jeff Beckomna . Interesantna je i postava koja će odsvirati nadolazeću turneju. Osim Mike Keneallya na klavijaturama i gitari, pridružit će mu se i ritam sekcija The Aristocratsa – Bryan Beller na basu i Marco Minnemann na bubnjevima.

Kao predgrupa će nastupiti domača rock grupa Žanamari & J'Animals koji će predstaviti svoj posljednji singl „Gentleman“ kojije snimljen live u Boćarskom domu gdje su nastupali sa Majkama u prosincu prošle godine. Pjesma je skinuta sa još uvijek aktualnog albuma „Druga vrsta“ (Croatia Records).

Comments: